10/09/20 ~ Ανακοίνωση – Κάλεσμα προς τους φοιτητές τμήματος Πολίτικής Επιστήμης

Ρέθυμνο 7-9-20
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Φίλοι Φοιτητές,

Εχω να σας πω μερικές σταράτες κουβέντες, που δεν παίρνουν καμιά αναβολή.

Σας καλώ να αντισταθείτε σθεναρά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κοινωνικής κατήφειας, στους κήρυκες της ματαιοδοξίας και  της μιζέριας, στις σύγχρονες σειρήνες της ανευθυνότητας και του εύκολου κέρδους.  Να μην αφήσετε τον άνεμο της φθοράς και της απαισιοδοξίας να σας παρασύρει στο αδιέξοδο και στην καταστροφή. Καθόλου καλή επιλογή δεν είναι να παρατήσετε τις Σπουδές σας λόγω πανδημίας.  Όποιος πιστεύει ότι τα πτυχία δεν έχουν πια καμιά αξία, κι ότι ο αγώνας για τη μόρφωση του ατόμου είναι εν πολλοίς ένας αγώνας μάταιος, κάνει μεγάλο λάθος, και εμφορείται από πολλή μιζέρια.

Ο αγώνας για τη μόρφωση ήταν, είναι, και θα παραμείνει, ο πιο όμορφος. Μην κουράζεστε να μαθαίνετε, έλεγε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Ετοιμαστείτε επομένως για νέους αγώνες. Να πάρετε οι ίδιοι, στα χέρια σας, το μέλλον σας. Δώστε μεγάλη έμφαση στην εξειδικευμένη γνώση. Αυτή είναι που θα σας πάει ψηλά και θα σας απομακρύνει μια για πάντα από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ανεργία.

1. Εμείς, στο Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας έχουμε μεγάλα αποθέματα από αυτή την εξειδικευμένη γνώση. 11 μαθήματα/σεμινάρια προχωρημένης Στατιστικής Ανάλυσης. Τα μαθηματικά / στατιστικά μοντέλα Πρόβλεψης είναι δίπλα σας.

2. Και θα σας κοινωνήσουμε με αυτή τη γνώση τηλεματικά, και ανέξοδα από την πλευρά σας, όσα παλλιρροϊκά /κορωνοϊκά κύματα κι αν έρθουν.

3. Βέβαια, για την εν λόγω κοινωνία/επικοινωνία, χρειάζεστε ένα laptop που αξίζει πολύ λιγότερο από ένα κινητό, και μια γραμμή internet.

4. Φίλοι Φοιτητές, σας το λέω χωρίς περιστροφές: Χωρίς αυτά τα δυο προϊόντα της τεχνολογίας [labtop και internet] δεν πάτε πουθενά. Σπουδές χωρίς αυτά, πλέον, δεν γίνονται.

5. Βέβαια, θα με ρωτήσετε και πάλι ‘ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ κ. Καθηγητά θα γίνουν σε συνθήκες πανδημίας;’. Η απάντηση σύσσωμης της νεοεκλεγμένης Πρυτανείας του Π.Κ. είναι πεντακάθαρη: «Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ».

6. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Δειγματολήπτες θα μπορούν να κάνουν ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΑΠΟ ΤΟ LAPTOP ΤΟΥΣ. Θα διεξαχθούν, κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 4 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ.

7. Να προσθέσω εδώ και το εξής: Στους φοιτητές/τριες που επιλέξουν το σεμινάριο του χειμερινού εξαμήνου 20-21 «Αναλύοντας κοινωνικά δεδομένα στο πλαίσιο της διαδικασίας COX REGRESSION» θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε τουλάχιστον 2 από αυτές τις Μετρήσεις. Παράλληλα θα δοθούν και Εργασίες σε όσους το επιθυμούν.

8. Λεπτομέρειες για τις ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ που θα διεξαχθούν κατά το χειμερινό θα σας ανακοινωθούν στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δια ταύτα:

Ι. Σας καλώ να προσέλθετε μαζικά στις τηλεματικές προφορικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Δεν έχετε να χάσετε τίποτε. Μόνο να κερδίσετε.

ΙΙ. Γραφείτε μαζικά στο ΥΕΠ μάθημα του χειμερινού εξαμήνου με τίτλο «Η εμβάπτιση της Θεωρίας στα Εμπειρικά δεδομένα», διότι απεδείχθη ότι σας είναι τελείως απαραίτητο στην επιστημονική και επιστημολογική σας εξέλιξη, όποια κατεύθυνση κι αν ακολουθήσετε. Αυτό έχει γίνει σαφές από τις αλλεπάλληλες Συστατικές Επιστολές που μου αιτείστε.

ΙΙΙ. Σε αυτό το σημείο μια αναγκαία διευκρίνιση: Συστατική Επιστολή δικαιούνται μόνον όσοι/όσες περάσουν 3 τουλάχιστον μαθήματα του ευρύτερου αντικειμένου της Κοινωνικής Στατιστικής με βαθμό πάνω από 8. Επίσης όσοι αιτούνται Συστατική Επιστολή θα πρέπει να επισυνάπτουν την αναλυτική τους βαθμολογία, που εκδίδεται από τη Γραμματεία του Τμήματος. Εκπτώσεις στο επίπεδο της ποιότητας της γνώσης δεν γίνονται.

ΙV. Προμηθευτείτε νερό. Το μέλλον μας έχει πολύ ξηρασία, έλεγε ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός. Εμείς στο Εργαστήριο λέμε: Προμηθευτείτε laptops, και γραμμές μεταφοράς δεδομένων. Διαφορετικά η επιστημονική έρευνα θα μαρανθεί. Και μαζί της θα συμπαρασύρει τα νέα παιδιά, τη νέα γνώση.

V. Οι Θεωρητικές Επιστήμες έχουν απόλυτη ανάγκη από εφαρμογές, από Προγράμματα Στατιστικής Ανάλυσης. Τα Προγράμματα αυτά υπάρχουν στο Εργαστήριο. Είναι στη διάθεσή σας. Και Μπορείτε να τα παραλάβετε ΕΝΤΕΛΩΣ δωρεάν. Τύχη αγαθή σας έφερε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Είμαστε στην πρωτοπορία του στατιστικού λογισμικού και πραγματοποιούμε Εφαρμογές υψηλής στατιστικής ακρίβειας.

VΙ. Εκτινάξατε από πάνω σας τον κονιορτό της προκατάληψης και της χρόνιας ενστερνισμένης ανημπόριας: «Εγώ κύριε καθηγητά είμαι των Θεωρητικών Επιστημών και δεν τα πάω καλά με τα μαθηματικά… Δεν μπορώ να κάνω αυτά τα πράγματα…!!». 30 ολόκληρα χρόνια ηχούν στα αυτιά μου αυτές οι αναληθείς, βαθιά ριζωμένες στην ψυχή των νέων παιδιών, καταστροφικές αντιλήψεις. Είναι μυθεύματα που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά. Η αλήθεια ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική. Διότι αυτό που γίνεται στο Εργαστήριο, να τρέξει δηλ. μια στατιστική διαδικασία ένα εκπαιδευόμενο άτομο, είναι εφικτό και από ένα μικρό παιδί. Με το ποντικάκι εκτελείται η διαδικασία σε δευτερόλεπτα και αυτό που ζητείται από το φοιτητή είναι η Ερμηνεία. Η ερμηνεία για λογαριασμό της Κοινωνικής Επιστήμης που θεραπεύει.

VΙΙ. Θα τελειώσω με τα λόγια του Ναζίμ Χικμέτ: «Ξέρω, δεν τέλειωσε ακόμα της δυστυχίας η γιορτή… Μα θα τελειώσει δεν μπορεί… Και τότε θα κτίσουμε ένα κόσμο πλατύ, όπως το μέτωπό σου Πιραγιέ μου…».

VIΙΙ. Να έχετε εμπιστοσύνη στην Επιστήμη. Ο κορωνοϊός θα δαμαστεί κάποια στιγμή. Και τότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στο Πανεπιστήμιο να γιορτάσουμε τη νίκη της επιστημονικής γνώσης. Ως τότε, δεν βυθιζόμαστε στη μιζέρια. Παλεύουμε δυνατά στις θερμοπύλες.

Παιδιά Όλοι μαζί δυνατά. Να σηκώσουμε την ποιότητα της γνώσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ψηλότερα.

Με ιδιαίτερη τιμή

Βασίλης Δαφέρμος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,
Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής έρευνας