ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΩΝ

Ρέθυμνο 28-09-20

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ

1. Φίλε Δειγματολήπτη, πριν ξεκινήσεις τη ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΊΑ, είσαι υποχρεωμένος να μάθεις απέξω το ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της Έρευνας, για να μπορέσεις να απαντήσεις με γνώση και αυτοπεποίθηση στα ερωτήματα που θα σου θέσουν οι πολίτες του υπό μελέτη πληθυσμού.

2. Θα σου στείλουμε, στο e-mail σου, 8 σελίδες τηλεφώνων στην τύχη επιλεγμένες και χωρίς ονόματα. Εκτύπωσέ τις σε παρακαλώ για να τις έχεις μπροστά σου την ώρα της ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ. θα διευκολυνθείς πάρα πολύ. Πριν ξεκινήσεις τη ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ είσαι επίσης υποχρεωμένος, να επιλέξεις/ υπογραμμίσεις με μολύβι, στην τύχη, 10 τηλεφωνικούς αριθμούς κινητού ή σταθερού τηλεφώνου, αδιακρίτως, σε κάθε σελίδα ΑΠΟ Τις 8 ΠΟΥ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΑΜΕ. Από την αρχή θα πρέπει να ακολουθήσουμε, με απόλυτη αυστηρότητα, το Νόμο της τυχαιότητας, το Νόμο των πιθανοτήτων.

3. Θα σου στείλουμε ένα σύνδεσμο, στο e-mail σου, ένα Link όπως λέγεται. Θα τρέξεις αυτό το Link και το ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΑ ΞΕΔΙΠΛΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΟΥ!

4. Φόρεσε αμέσως ΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΆ ΣΟΥ. Πρέπει να ακούς πολύ καλά όλα όσα σου λέει ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ. ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ΟΤΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ  ΟΛΑ ΟΣΑ ΤΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ. Διαφορετικά υγιές data set δεν θα υπάρξει. Τα λάθος δεδομένα, δεν θα αφήσουν τη Στατιστική Ανάλυση να γίνει καλά. Η Έρευνα τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα.

5. Στη συνέχεια πληκτρολόγησε, στο κουτάκι που φέρει το όνομα telephone  number, τον πρώτο αριθμό τηλεφώνου από αυτούς που έχεις διαλέξει στην πρώτη σελίδα, από τις 8 που σου έχουν σταλεί, και έχεις μπροστά σου εκτυπωμένες.

6. Αμέσως μετά, πληκτρολόγησε στο κουτάκι που φέρει το όνομα code interviewer, τον αριθμό Σου, δηλ. τον αριθμό Συνεντευκτή που σου δόθηκε, και ο οποίος δεν αλλάζει καθόλη τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ. Παραμένει ο ίδιος και στα 80 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ=80 ΠΛΗΡΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ που θα κάνεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΠΟΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ δηλαδή ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΙΣΤΩΘΕΙ.

7. Μην βάλεις τίποτα, για την ώρα τουλάχιστον, στο κουτάκι που λέει code questionnaire. Αν τα πράγματα πάνε καλά, αν δηλ. ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ έχει την υπομονή να ακούσει μέχρι και την τελευταία ΕΡΩΤΗΣΗ που αφορά την ηλικία, δηλ. έχεις εξασφαλίσει μια πλήρη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, τότε ναι, θα βάλεις τον πρώτο αριθμό της 100δας που σου δόθηκε για το πρώτο Σου ΠΛΗΡΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, και ούτω καθεξής, μέχρι να κάνεις 80 πλήρεις Συνεντεύξεις, 80 πλήρη ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.

8. Διάβασε με αργό σταθερό ρυθμό στον ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ, μία- μία τις ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ του ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, και ΤΣΕΚΑΡΕ, κάνε δηλ. κλικ στο κατάλληλο κουτάκι. ΕΝΑ μόνο κλικ, με το αριστερό κουμπί του ποντικιού. Και μόνο στο σημείο που σου λέει Ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ. ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΗ, ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΣΕΚΑΡΕΙ…!!

9. Για κάθε κλικ που κάνει ο ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΗΣ, ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ. Με άλλα λόγια, εμείς βλέπουμε αμέσως, κυριολεκτικά την ίδια στιγμή, τη ΔΟΥΛΕΙΑ που κάνει ο ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΗΣ και προφανώς βλέπουμε και τα ΛΑΘΗ ή τις παρεκτροπές που ενδεχομένως διαπράττει. Πρόκειται για ένα υπεραυτόματο ΣΥΣΤΗΜΑ που δεν του ξεφεύγει τίποτα.

10. Όσοι επομένως ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΕΣ, θέλουν να παρανομήσουν, ή θεωρούν ότι η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ είναι διασκέδαση και δεν χρειάζεται να προσέχουν τι τους λέει ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ, ή όσοι τέλος, τσεκάρουν όποιες απαντήσεις είναι της αρεσκείας τους, π.χ. τσεκάρουν το ΚΟΜΜΑ τους, αδιαφορώντας για τη θέληση του ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥ  θα εντοπισθούν από το ΣΥΣΤΗΜΑ πάραυτα. Ας το ξανασκεφθούν. Ανήθικα πράγματα, αντιεπιστημονικά, κι όποιος τα κάνει θα τα βρει μπροστά του. Στην εποχή του κορωνοϊού τα πάντα ελέγχονται και καταγράφονται, όπως σωστά λέει ο μεγάλος διανοητής Χαρίρι.

11. Έχω ξαναπεί πολλές φορές, και θα το τηρήσω με αυστηρότητα και ως το τέλος της Καθηγητικής μου καριέρας, ότι όσοι μου στείλουν πλαστά, μη πραγματικά δεδομένα, θα αποκλειστούν από όλες μου τις ΕΡΕΥΝΕΣ. Αν πρόκειται για ΥΕΣ, θα αποβληθούν άμεσα από αυτό, θα μηδενιστούν στο μάθημα αν πρόκειται για ΥΕΠ ή ΥΠΟ, ποτέ δεν θα λάβουν ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, και δεν θέλω να τους ξέρω. Δεν αστειεύομαι.

12. Φίλε Δειγματολήπτη, όταν φτάνεις προς το τέλος του ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, δηλ. στα δημογραφικά στοιχεία να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Χωρίς τα δημογραφικά στοιχεία ΕΡΓΑΣΙΑ δεν γίνεται. Διότι απλά τα προβλεπτικά σου Μοντέλα, δεν θα λειτουργήσουν. Θα μου πει ωστόσο, κάποιος: «Μα εγώ κύριε Καθηγητά δεν θα κάνω ΕΡΓΑΣΙΑ, τι τα θέλω αυτά τα Μοντέλα;». Εδώ είναι το μεγάλο σας σφάλμα. Θα σας απαντήσω με τα λόγια ενός Συμφοιτητή σας, που τώρα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: ‘Θα ήταν πολύ καλύτερα να σας άκουγα όταν ήμουνα προπτυχιακός φοιτητής και μας τα λέγατε… Τώρα εδώ στην Αγγλία, τα βρήκα όλα μπροστά μου… Θα είχα αποφύγει πολλές ταλαιπωρίες… Δυσκολεύομαι να τελειώσω το Διδακτορικό μου που έχει ανάγκη από Στατιστική…’.

13. Η τελευταία Ερώτηση του Ερωτηματολογίου που είναι στην οθόνη σου, αφορά την ΗΛΙΚΙΑ. Πληκτρολόγησε την ηλικία, όπως σου την αναφέρει ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ, και αμέσως μετά, τρέξε στην κορυφή του ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, εκεί που λέει code questionnaire και πληκτρολόγησε τον αύξοντα αριθμό του εγκυρότατου πλέον ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΊΟΥ σου.

14. Ξαναγύρισε στον πυθμένα του ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Σου. Κάνε κλικ στο κουμπί ΥΠΟΒΟΛΗ. Έχεις τελειώσει τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΊ.

15. Τελικά, πριν πατήσεις το κουμπί  ΥΠΟΒΟΛΗ πρέπει να ελέγξεις πάνω-πάνω στο ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, τα εξής 3 πεδία, να είναι τελείως σωστά: τον Αριθμό Τηλεφώνου (Τelephone Number), τον Αύξοντα Αριθμό του Ερωτηματολογίου (Code questionnaire), και τέλος τον Αριθμό Συνεντευκτή (Code Interviewer). Ο τελευταίος αποτελεί την ταυτότητά σου, ως Συνεντευκτή, και άρα δεν αλλάζει μέχρι το τέλος της Ερευνας, μέχρι δηλ. το 80στό ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Εμείς, σε ξέρουμε με αυτόν. Κι επίσης, αυτόν, τον ίδιο σταθερό αριθμό καταχωρεί το ΣΥΣΤΗΜΑ για κάθε έγκυρο δικό σου ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

16. ΔΙΑΛΕΞΕ τώρα νέο τηλεφωνικό αριθμό, πληκτρολόγησέ τον πάνω –πάνω, ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ κουμπί CALL και Ξεκίνησε μια νέα Συνέντευξη…

17. Υπόμνηση: Προσερχόμενος στο ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ, αλλά και συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε Δειγματοληπτική Έρευνα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βαθιά γνώση των κειμένων ΟΔΗΓΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ για την ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ.

Ο Διδάσκων

 Καθηγητής Βασίλης Δαφέρμος