Ρέθυμνο 28-09-20
ΟΔΗΓΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ 2020-2021
Αγαπητέ Δειγματολήπτη/τρια
1. Η Δειγματοληπτική Έρευνα είναι μια αποτύπωση της πραγματικότητας, σε δεδομένο σημείο του χώρου και χρόνου, που ωστόσο, χρειάζεται βαθιά γνώση, τιμιότητα και ακρίβεια. Μην αναλαμβάνεις ποτέ Έρευνα, αν δεν είσαι διατεθειμένος να την κάνεις σωστά, τηρώντας αυστηρά τη Δεοντολογία και τις Μεθοδολογικές Υποδείξεις, και μάλιστα μέσα στις προθεσμίες που σου τίθενται. Μπήκαμε στον αιώνα της Μάσκας και του Κορωνοϊού. Εσύ ο ίδιος έχεις την αποκλειστική ευθύνη για τα Δεδομένα που θα συλλέξεις και θα βάλεις στο ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Προχειρότητες, αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και γνωστικά πασαλείμματα, δεν έχουν καμιά θέση στις Έρευνες που διεξάγει το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας. Δουλεύουμε με αυστηρά επιστημονικό τρόπο. Θα σε μάθουμε Τηλεματική Δειγματοληψία, Στατιστικά Πακέτα, πολλά και χρήσιμα για τη ζωή σου πράγματα, αλλά θα πρέπει κι εσύ ο ίδιος να το θέλεις αυτό, πειθαρχώντας στους κανόνες αυτής της Επιστήμης. Μηδενική ανοχή σε όσους παρατάνε την Έρευνα ανολοκλήρωτη και σηκώνονται και φεύγουν. Δεν δικαιούνται βαθμολογική αμοιβή, ούτε συμμετοχή σε νέα Έρευνα, ούτε Συστατική Επιστολή.
2. Να σου πούμε ευθύς εξ αρχής ότι, ο τρόπος που γίνονται πλέον οι ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ άλλαξε. Για πάντα. Ποτέ πια δεν θα ξαναγυρίσουμε στο Εργαστήριο. Δεν υπάρχουν πιά φυσικά ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ούτε θα κληθείς να βάλεις Δεδομένα στον Η/Υ σου (Data Entry). Επίσης να ξέρεις ότι δεν υπάρχουν μονές ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ. Μόνο διπλές με 80 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Τα Δεδομένα τα βάζει/αποθηκεύει αυτόματα και ακαριαία, το ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, κάθε φορά που εσύ κάνεις κλικ. Εσύ ΠΡΟΣΕΧΕ να κάνεις κλικ στην απάντηση που σου λέει ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ και μόνον σε αυτήν. Και μην διερωτηθείς ποτέ αν αυτό που σου λέει ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ είναι σωστό ή λάθος. Είσαι υποχρεωμένος να τσεκάρεις την απάντηση που θέλει ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ είτε σου αρέσει, είτε όχι. Δεν αποτυπώνεται η δική σου γνώμη, αλλά η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥ.
3. Το ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της Έρευνας απλώνεται και παραμένει μέχρι το τέλος της Συνέντευξης στην οθόνη του Υπολογιστή σου. Πώς ακριβώς θα λάβεις μια Συνέντευξη θα το μάθεις, αν διαβάσεις το κείμενο που έχει τίτλο (και έχει αναρτηθεί στο E-Learn) ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ.
4. Μην διανοηθείς ποτέ να ρωτήσεις το όνομα του ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥ, ούτε να κριτικάρεις ποτέ τις απόψεις του.
5. Διάβασε με προσοχή το Ερωτηματολόγιο της Έρευνας, έτσι ώστε, όχι μόνο να το κατανοήσεις βαθιά, αλλά και να το μάθεις απέξω. Μόνο αν το μάθεις απέξω, δηλ. Μόνο αν ξέρεις σε κάθε γωνιά του τι υπάρχει, μόνον τότε θα αποκτήσεις άνεση και θα πετύχεις, ως Συνεντευκτής. Μην προπαγανδίσεις ωστόσο, τη μια ή την άλλη όψη στον ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ, και μην του μιλάς πολύ. Απλή και καθαρή ανάγνωση των ΟΛΩΝ των ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ πρέπει να κάνεις, μόνο πολύ σύντομες διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις επιτρέπονται από την πλευρά σου, και μόνο αν σε ρωτήσουν.
6. Οι ώρες τηλεφωνικής συνέντευξης, καθημερινά, είναι αυστηρά από 10.00-14.30 το πρωί, και από 17.30-20.30 το βράδυ.
7. Η κάθε Δειγματοληψία διαρκεί αυστηρά 4 μέρες. Είσαι υποχρεωμένος να κάνεις 80 ανώνυμες ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (20 κάθε μέρα). Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ για όποιον συμμετάσχει. Με 80 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.
8. Η Εκπαίδευση των Δειγματοληπτών γίνεται υποχρεωτικά Δευτέρα πρωΐ 9.00- 14.00, πάντα ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΑ, την προηγούμενη εβδομάδα της ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ. Όποιος δεν προσέλθει στην Εκπαίδευση των Δειγματοληπτών, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ΕΡΕΥΝΑ. Δεν θα του δοθεί η ευκαιρία. Δεν αστειεύομαι και το ξέρετε.
9. Δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ΕΡΕΥΝΑ έχουν, όχι μόνον οι φοιτητές που παρακολουθούν το ΥΕΣ, αλλά και εκείνοι του ΥΠΟ και του ΥΕΠ, αδιακρίτως. Κάθε εξάμηνο διενεργούνται πλέον, μόνον 3 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ. Και όποιος προλάβει να συμπεριληφθεί στους 15. Ναι, η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ σε κάθε ΕΡΕΥΝΑ έχει μέγεθος 15 ατόμων. Ούτε λιγότερο, ούτε μεγαλύτερο μέγεθος για οποιαδήποτε ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Το ΔΕΙΓΜΑ που συλλέγεται επομένως, είναι μεγέθους 1200 ατόμων, αφού οι ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΕΣ είναι 15 και ο καθένας συλλέγει 80 τηλεματικά ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.
10. Εάν πάρετε ένα τηλέφωνο και ο ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ δεν θέλει να σας μιλήσει, μην προσπαθήστε διόλου να τον μεταπείσετε. Πείτε του ευγενικά ‘ευχαριστώ’ και πάρτε άλλο τηλέφωνο.
11. Σε τυχόν επιθέσεις από την πλευρά των ΕΡΩΤΩΜΕΝΩΝ έχετε πολλές απαντήσεις: «θα κάνω μια καλή Στατιστική Ανάλυση, θα κάνω μια καλή Εργασία στο Μάθημά μου, και βέβαια θα μάθω και την Τεχνική της Δειγματοληψίας. Η Δειγματοληψία όπως ίσως ξέρετε, είναι από μόνη της Επιστήμη». Επίσης, να λέτε ότι, «η Ερευνητική Ομάδα του Καθηγητή Β. Δαφέρμου πραγματοποιεί ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, μόνο για επιστημονικούς λόγους, τα παιδιά σας είναι αυτά που θα πάρουν τα Δεδομένα για να κάνουν Πτυχιακές, Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Εργασίες, δεν υπάρχει Επιστήμη δίχως Έρευνα, και ότι οι Έρευνές μας είναι ακριβείς, και φερέγγυες, με μεγάλη επιστημονική δύναμη». Αυτό το τελευταίο είναι η αιχμή του δόρατος των Ερευνών μας. Έχουμε τη δυνατότητα, σαν τηλεματικό πλέον Εργαστήριο, αλλά και σαν Τμήμα, να κάνουμε ΠΡΟΒΛΕΨΗ, κάτι που απαιτεί μια υγιή βάση Δεδομένων και προηγμένα εργαλεία στατιστικού λογισμικού, που βέβαια διαθέτουμε. Μην ξεχνάς ότι είμαστε σοβαρή Ερευνητική Ομάδα, έχουμε καλό όνομα, και το κτίσαμε με πολύ κόπο.
12. Επίσης, να καθησυχάζεις τους ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥΣ που ανησυχούν για την ανωνυμία τους, λέγοντας ότι, «εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα ονόματα, γνώμες μόνο μετράμε, πάντα στην τύχη παίρνουμε τους αριθμούς. Κάνουμε επιστημονική δουλειά και οι απαντήσεις σας Κύριε, Κυρία, έχουν επιστημονική αξία, μόνο αν είναι ακριβείς».
13. Από την πρώτη μέρα της εισόδου σου Φίλε Φοιτητή στο Πανεπιστήμιο, και σε κάθε μάθημα που αφορά το ευρύτερο αντικείμενο της Κοινωνικής Στατιστικής (Social Statistics), θα πρέπει να μάθεις να επισκέπτεσαι καθημερινά το site του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας. Μη ρωτάς τον ένα και τον άλλο για τα μαθήματά μου. Εκεί τα λέμε όλα: Ανακοινώσεις φρέσκιες για το τι θα κάνουμε, πότε θα το πραγματοποιήσουμε και προ παντός ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε μια ΕΡΕΥΝΑ. Και μια και μιλάμε για το θέμα αυτό έχε υπόψη σου δυο κείμενα με τίτλους ΟΔΗΓΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ και ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ. Χωρίς βαθιά γνώση αυτών ΦΙΛΕ ΦΟΙΤΗΤΗ δεν πας πουθενά! Προφανώς και θα σου ΑΝΑΡΤΉΣΟΥΜΕ αυτά τα κείμενα άμεσα, στο E-LEARN, κατέβασέ τα χωρίς χρονοτριβή, διάβασε και μάθε τα πολύ καλά, διότι θα σου χρειαστούν. Ασφαλώς και θα σε εξετάσουμε οπωσδήποτε πάνω σε αυτά.
14. Συστατική Επιστολή στο τέλος των σπουδών (4ο έτος), δικαιούνται μόνον όσοι έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μαθήματα του ευρύτερου αντικειμένου της Κοινωνικής Στατιστικής. Για παράδειγμα, ‘Περιγραφική και Επαγωγική Στατιστική’, ‘Η εμβάπτιση της Θεωρίας στα Εμπειρικά Δεδομένα’,‘Παραγοντική Ανάλυση και Structural Equation Modeling’, ‘Μέθοδοι Πρόβλεψης στην Κοινωνική Έρευνα’, ‘Τεχνικές Δειγματοληψίας και Repeated Measures Models στην Πολιτική Έρευνα’), με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 8. Εκπτώσεις στο επίπεδο της ποιότητας, δεν γίνονται. Παρακαλώ επίσης, όλους που με e-mail απευθύνονται σε μένα για να τους δώσω Συστατική Επιστολή στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά, να μου στείλουν την αναλυτική τους βαθμολογία (προερχόμενη βέβαια, και ταυτόσημος με εκείνη της Γραμματείας του Τμήματος), δέκα μέρες νωρίτερα. Υστερόγραφο εδώ: Επειδή το έργο το έχω δει για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία, προειδοποιώ τους Φοιτητές του Τμήματος ότι, πρώτον, καν δεν θα απαντήσω στους ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις ικανοποιούμενες, δεύτερον, ότι όσοι νομίζουν ότι δεν θα χρειαστούν τη συγκεκριμένη ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ να μην είναι καθόλου βέβαιοι, και τρίτον, ότι ο ύστερος μετανιωμός νεκρούς δεν ανασταίνει…
15. Φίλε Δειγματολήπτη, είμαστε σε πόλεμο. Με την αμάθεια, τη μετριότητα, την ανακρίβεια, τα γνωστικά πασαλείμματα, και τον κορωνοϊό. Πάρε στα χέρια σου τα μεθοδολογικά όπλα που σου παρέχει το Εργαστήριο και το Τμήμα, και βγες με αξιώσεις στην αγορά Εργασίας. Από όποια γνωστική κατεύθυνση κι αν προέρχεσαι, να ξέρεις ότι εδώ, μαζί μας, θα τα καταφέρεις. Εδώ, δεν κάνουμε μαθηματικά. Μην ακούς τι λένε οι διάδρομοι. Εργαλεία στα χέρια του Κοινωνικού επιστήμονα, προσφέρουμε. Προσερχόμενοι, επομένως, στις τηλεματικές Έρευνες και στα τηλεματικά Μαθήματα που προσφέρει το τηλεματικό πλέον Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας, εκτινάξατε από πάνω σας τον κονιορτό της ανημποριάς και της γνωστικής προκατάληψης.
16. Πρόσεχε όμως ως κόρη οφθαλμού την ακεραιότητα των Δεδομένων. Τα Δεδομένα που μαζεύεις έχουν ιστορικότητα, άρα ιερότητα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να συμβεί στην Έρευνα, στην Επιστήμη, και σε Σένα τον ίδιο, αν βάλεις στον υπολογιστή μη πραγματικά Δεδομένα. Δεν υπάρχει σωστή Πρόβλεψη χωρίς ένα υγιές Data Set. Μάταια κάποιοι Ερευνητές προσπαθούν κάποτε να προβλέψουν, ενώ διαθέτουν πολύ δυνατά εργαλεία Λογισμικού. Κι ο λόγος είναι ότι τα προβλεπτικά τους μοντέλα κτίζονται πάνω σε πρόχειρα μη πραγματικά, πλαστά, εμβαλωματικά, κατευθυνόμενα ή επιπόλαια συλλεχθέντα, Δεδομένα. Σπίτι στην άμμο.
17. Σε κάποιες έρευνες ίσως δεν καταφέρεις να συλλέξεις τον αριθμό των Ερωτηματολογίων που σου είπαμε. Τότε, μία και μοναδική, είναι η σωστή κίνηση. Να μας το πεις. Και θα σε βοηθήσουμε να ολοκληρώσεις την Έρευνά σου. Η Ερευνητική μας Ομάδα έχει τον τρόπο και τη δυνατότητα. Έχε μας εμπιστοσύνη. Δεν θα χάσεις.
18. «Ό,τι είναι μετρήσιμο μετρήστε το, κι ό,τι δεν είναι, κάντε το μετρήσιμο και μετρήστε το», έλεγε ο Γαλιλαίος. Δεν υπάρχουν διαχωριστικά όρια, δεν υπάρχουν σύνορα, ανάμεσα σε ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους. Από τους λαμπρούς επιστήμονες του Τμήματος, μάθε ποιοτικές μεθόδους. Από αυτούς θα πάρεις τη Θεωρία. Και θα έρθεις, στην συνέχεια, να την κολυμπήσουμε, να τη βυθίσουμε στα εμπειρικά Δεδομένα που εσύ, ο ίδιος, συνέλεξες. Και τότε θα μάθεις άμεσα, και εύκολα, αν η Θεωρία σου είναι σωστή, αν έχει ανάγκη τροποποίησης ή αν, τέλος, οι Ερωτήσεις στο Ερωτηματολόγιό σου δεν συνιστούν Θεωρία, αλλά είναι λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα. Η βύθιση στα εμπειρικά δεδομένα θα αποκαλύψει τις μυστικές, γραμμικές, αλλά συνάμα και άκρως ενδιαφέρουσες σχέσεις των ερωτήσεων/μεταβλητών μεταξύ τους. Αν αυτές οι σχέσεις είναι σπουδαίες (στατιστικώς σημαντικές) θα σου το πει άμεσα το στατιστικό πρόγραμμα που έκανες την ανάλυση. Το SPSS, το STATA ή το EQS. Θα εκπλαγείς με την ταχύτητα που καταφέρνεις να δεις την πραγματικότητα από διάφορες γωνίες θέασης, και να κτίζεις μοντέλα.
19. Πουθενά στην Ελληνική επικράτεια, σε όμορο Τμήμα, δεν εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασία. Η επιστημονική βύθιση της Θεωρίας στα εμπειρικά Δεδομένα. Εδώ είναι και αυτό που σου λέμε από το πρώτο έτος, ακούραστα: Έτσι θα γίνεις και πρέπει να γίνεις, ανταγωνιστικός. Βγαίνοντας στην αγορά εργασίας δεν θα είσαι αδύναμος.
20. Τώρα ξέρεις. Στο μέλλον, δεν θα έχεις κανένα άλλοθι. Προφύλαξε επομένως την Επιστήμη και την Έρευνα, μα και τον εαυτό σου πάνω απ’ όλα, και ποτέ μην εγκαταλείπεις τον αγώνα να συλλέξεις πραγματικά δεδομένα (real data). Η υπευθυνότητα και μόνον αυτή, θα σε πάει ψηλά. Στο Πανεπιστήμιο και στη ζωή.
21. Κι ακόμη: Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος έλεγε ότι η μεγαλύτερη αρετή του ανθρώπου είναι να προβλέπει το μέλλον του με τη βοήθεια της σκέψης. Εμείς, στο Εργαστήριο της Κοινωνικής Στατιστικής και της Πολιτικής έρευνας, προσθέτουμε: « … με τη βοήθεια της Στατιστικής Σκέψης». Μην κουράζεσαι να μαθαίνεις, έλεγε ο ίδιος κραταιός φιλόσοφος. 22. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ και αναρτώνται στο E-learn και να επισκέπτεστε συχνότατα το site του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Το τελευταίο έχει διεύθυνση:
http://labpolep.soc.uoc.gr/
Έτσι θα ξέρετε, πότε έχουμε ποιο Μάθημα, και πότε θα διενεργηθεί τηλεματική ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ.
Εύχομαι καλή πορεία στις Σπουδές σας. Θα είμαι μαζί σας με την Ερευνητική μου Ομάδα σύσσωμη.
Ο Διευθυντής του τηλεματικού Εργαστηρίου
Βασίλης Δαφέρμος, Καθηγητής Κοινωνικής Στατιστικής Π.Κ.