Χειμερινό 2017-2018
‘Αναλύοντας Πολιτικά και Κοινωνικά Δεδομένα στο πλαίσιο της διαδικασίας POISSON LOGISTIC REGRESSION’
(‘Analyzing Political Data in the context of Poisson Logistic Regression Procedure’)
Κωδικός: ΥΕΣ ΠΔΔΠ579
1. Σκοπός του Μαθήματος
Σκοπός αυτού του Σεμιναρίου, είναι η μύηση των σπουδαστών σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στατιστική διαδικασία που χρησιμοποιούν οι Πολιτικοί και Κοινωνικοί Επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, για την εξαγωγή προβλεπτικών πιθανοτήτων που αφορούν τα Δεδομένα τύπου count που δεν εντάσσονται σε συνεχείς ούτε και σε κατηγορικές μεταβλητές. Προφανώς, πρόκειται για μια διαδικασία προχωρημένης στατιστικής ανάλυσης η οποία διαχειρίζεται διακριτά ή αλλιώς απαριθμήσιμα Data, και η οποία εκτελείται με τη βοήθεια των στατιστικών πακέτων SPSS και STATA και με πραγματικά Ελληνικά Δεδομένα.
2. Θεωρητικό μέρος του μαθήματος
- The basics of Poisson Model
- Specifying the Poisson Model
- Selecting Link Function
- Checking Assumptions
- How well does the model fit?.
- The Wild and Likelihood- Ratio Tests.
- Fitting a Probit Model? Evaluating the model.
- Interpreting the parameters estimation.
- The problem of Over-dispersion.
- The problem of Under-dispersion.
- Running the Model using STATA
- Reporting SPSS and STATA Results.
- Discussion-Conclusions.
3. Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος
- Εργαστηριακές Ασκήσεις-Εφαρμογές με πραγματικά δεδομένα προερχόμενα από Δειγματοληπτικές Μετρήσεις των Φοιτητών, σε περιβάλλον SPSS. Ασκήσεις προχωρημένης στατιστικής ανάλυσης με κοινωνικά δεδομένα. Political and Social Studies.
- Εργαστηριακές Ασκήσεις-Εφαρμογές με πραγματικά δεδομένα προερχόμενα από Δειγματοληπτικές μετρήσεις φοιτητών σε περιβάλλον STATA. Ασκήσεις προχωρημένης στατιστικής ανάλυσης με κοινωνικά δεδομένα. Political Studies.
- Εργαστηριακή αντιπαραβολή προγραμμάτων SPSS και STATA, στο επίπεδο των αποτελεσμάτων. Συμπεράσματα στο επίπεδο της Πολιτικής έρευνας.
4. Δειγματοληπτικές Εφαρμογές στο πλαίσιο του μαθήματος
Εκπαίδευση Δειγματοληπτών. Δειγματοληψίες Κοινής Γνώμης. Τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Face to face συνεντεύξεις. Συλλογή Κοινωνικών Δεδομένων. Στρωματοποιημένες, Πολυδιάστατες ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ Μεγέθους Δείγματος τουλάχιστον 1120 cases. Πανελλαδικές Πολιτικές Έρευνες με μεγάλου μεγέθους δείγματα (n> 1950). Data Sets πραγματικών δεδομένων. Opinion Polls.
5. Εβδομαδιαία διάρκεια μαθήματος: 4,5 ώρες (3 Θεωρία και μιάμιση Εργαστήριο)
6. Χαρακτηρισμός μαθήματος: Σεμιναριακό μάθημα επιλογής.
7. Τρόπος Βαθμολογίας: Σεμιναριακή εργασία σε data set δειγματοληπτικής μέτρησης, σε κάποια από τις ως άνω θεματικές ενότητες (50%), και Δειγματοληπτική Έρευνα (50%).
8. Γνωστικά προαπαιτούμενο μάθημα: ‘ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ’.
9. ECTS=7.
10. Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
- Δαφέρμος, Β. (2017). Στατιστικές Μέθοδοι Πρόβλεψης στην Κοινωνική Έρευνα και Μεθοδολογία. Με τα SPSS και Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη, σελίδες 500.
- Δαφέρμος, Β. (2013). Παραγοντική Ανάλυση με τα SPSS, LISREL, AMOS, EQS, STATA. Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη, σελίδες 727.
- Δαφέρμος, Β. (2011). Κοινωνική Στατιστική και Μεθοδολογία Έρευνας με το SPSS. Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη, σελίδες 830.
- Δαφέρμος, Β. (in press,2018). Repeated Measures Models: Το μυστικό για μια αποτελεσματική Κοινωνική Έρευνα με μικρό δείγμα. Με το SPSS και το STATA. Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη, σελίδες
- STATA Base Reference Manual Release 15 (2017). STATA PRESS, College Station, Texas University.
Ο Διδάσκων
Καθηγητής Βασίλης Δαφέρμος