11/02/19 ~ Καλωσόρισμα – Ενημέρωση Πρωτοετών

Ρέθυμνο 11-2-19

Καλωσόρισμα – Ενημέρωση Πρωτοετών
από το
Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας
του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Φίλοι Φοιτητές/τριες, αφού σας καλωσορίσω στο Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος θα ήθελα να σας πω τα εξής:

1. Πιθανότατα εξαιρετική τύχη, τύχη αγαθή, σας έφερε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης αυτού. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι τυχαίος Εκπαιδευτικός Οργανισμός, όπως θα δείξουμε αμέσως παρακάτω. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχώς βρίσκεται, όπως κι εσείς ξέρετε, στις πρώτες θέσεις των διεθνών αξιολογικών κατατάξεων, ενώ το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ. είναι το μοναδικό Πολιτικό Τμήμα της χώρας, που πέρα από τις αξιοζήλευτες Θεωρητικές αναζητήσεις, ενδιαφέρεται και αναπτύσσει, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, τις Ποσοτικές Μεθόδους. Αναπτύσσει Εφαρμογές, και διαθέτει στατιστικό λογισμικό αιχμής, εργαλεία απαραίτητα για την ώσμωση Θεωρίας και Εφαρμογών.

2. Πεποίθησή μας ήταν και παραμένει, ότι η Πολιτική, και γενικά οι Κοινωνικές Επιστήμες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εμπειρική Μετρική Έρευνα, με αιχμή τις Εμπειρικές Μεθόδους Πρόβλεψης. Έτσι, το Τμήμα μας, είναι σε θέση να προσφέρει σε τακτές χρονικές περιόδους, όχι απλά παραθέτοντας στο Πρόγραμμα Σπουδών, αλλά σε πραγματική βάση, 11 εξαμηνιαία μαθήματα του ευρύτερου αντικειμένου της Κοινωνικής Στατιστικής (Social Statistics). Επισυνάπτουμε άμεσα τις περιγραφές τους.

 3. Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, θα προσδιορίσουμε το περιεχόμενο του υποχρεωτικού μαθήματος της ‘ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ’ το οποίο περιλαμβάνει πέρα από τη συνηθισμένη ομώνυμη ύλη, τα βασικά στατιστικά εργαλεία ανάλυσης για την Πολιτική Έρευνα (t-test, Chi-Square, One-Way Anova, Regression Analysis, Nonparametric Statistics, Προσομοιωτικές Μέθοδοι, Exact, Monte Carlo, Bootstrapping κτλ.) και την εκμάθηση των στατιστικών πακέτων SPSS και STATA. Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος [10 Διδακτικές εβδομάδες, Δευτέρα 11.30-14.30 στην αίθουσα  Δ3-7Α], αλλά και πρακτικό μέρος [3 προγραμματισμένα Εργαστήρια SPSS και STATA], που θα εξαγγέλλονται έγκαιρα, και θα γίνονται, βέβαια, εντός του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας. Προς τούτο, οι πρωτοετείς Φοιτητές θα κατανεμηθούν  άπαξ (στις 11-2-18 θα γίνει αυτό) σε 3 μόνιμες Εργαστηριακές Ομάδες παρακολούθησης: η Α΄ ΟΜΑΔΑ θα εκπαιδεύεται στο SPSS και το STATA επί μία ώρα (11.30-12.30),  η Β΄ ΟΜΑΔΑ την επόμενη ώρα (12.30-13.30),  και τέλος η Γ΄ ΟΜΑΔΑ την τελευταία ώρα (13.30-14.30). Το πρώτο από αυτά τα Εργαστήρια SPSS και STATA, θα δοθεί στις  18 Φεβρουαρίου 2019. Οι Φοιτητές/τριες εκείνη τη μέρα, που είναι εργαστηριακή μέρα, δεν θα πάνε στην αίθουσα Δ3-7Α της Θεωρίας, αλλά θα μεταβούν καθ’ Ομάδας, όπως ορίστηκε παραπάνω, στο Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας (πλησίον Κυλικείου Σχολής Κοινωνικών Επιστημών).  

4. Επίσης κατά τη διάρκεια του Εαρινού Εξαμήνου 2018-2019, θα διεξαχθεί ένας αριθμός προαιρετικών Δειγματοληψιών (το πολύ 6), σύμφωνα πάντοτε με έγκαιρη Ανακοίνωση του Καθηγητή Β. Δαφέρμου που θα περιγράφει πότε, που, και κάτω από ποιες συγκεκριμένες παραμέτρους/συνθήκες, θα γίνει μια συγκεκριμένη Δειγματοληψία. Οι Ανακοινώσεις για Δειγματοληψία θα βγαίνουν απροειδοποίητα στο διαδίκτυο, και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν, θα πρέπει να τρέξουν άμεσα να το δηλώσουν πάλι στο διαδίκτυο, σε site που θα σας υποδείξουν οι  Συνεργάτες/Υποψήφιοι Διδάκτορές μου, κ.κ. Θοδωρής Σφακιανάκης, Ειρήνη Μαρκάκη και Ελένη Ηγουμενάκη. Η βαθμολογική κατανομή του μαθήματος είναι η εξής: Θεωρία 80%, Εργ. SPSS 10%, Εργ. STATA 10% και η προαιρετική Δειγματοληψία 30% plus, του τελικού βαθμού.

5. Οι Φοιτητές/τριες που έχουν το υποχρεωτικό μάθημα, πρωτοετείς και μη, θα πρέπει να παρευρίσκονται άπαντες τη Δευτέρα 11-2-19 και ώρα 11.30 στο εναρκτήριο μάθημα, στην αίθουσα Δ3-7Α, για να δηλώσουν επί τόπου σε ποια ακριβώς (μία, συγκεκριμένη και σταθερή) από τις 3 Εργαστηριακές Ομάδες παρακολούθησης επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρέχοντας υποχρεωτικά κινητό και e-mail. Υπεύθυνος για τη δόμηση της Α΄ Εργαστηριακής Ομάδας έχει οριστεί ο υπ. Διδάκτορας κ. Θοδωρής Σφακιανάκης, της Β΄ Εργαστηριακής Ομάδας έχει οριστεί η υπ. Διδάκτορας κ. Μαρκάκη και τέλος Υπεύθυνος για τη δόμηση της Γ΄ Εργαστηριακής Ομάδας έχει οριστεί η υπ. Διδάκτορας κ. Ηγουμενάκη. Επομένως, ο κάθε φοιτητής/τρια θα γραφτεί σε μια και μόνο και θα παρακολουθεί συνεχώς μια και μόνο Εργαστηριακή Ομάδα παρακολούθησης: ή στην Α΄ ή στη Β΄ ή στη Γ΄. Είναι σαφές; Το τηλέφωνο συνεννόησης με τους ως άνω Συνεργάτες μου είναι το 28310-77514.

6. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ  επισκεπτόμενοι τόσο το site της Γραμματείας του Τμήματος, όσο και το site του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Προ παντός το τελευταίο:

http://labpolep.soc.uoc.gr/

Έτσι θα ξέρετε πότε γίνεται ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ και πότε ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ.

7. Τέλος, θα ήθελα από την αρχή να ξεκαθαρίσω μια και καλή σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ το εξής: οποιοσδήποτε προσέρχεται στο Εργαστήριο για να κάνει ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει από πριν, απέξω κι ανακατωτά, τα κείμενα ΟΔΗΓΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ2019 και ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ2019. Θα εξεταστείτε από τους Συνεργάτες μου  κι όποιος δεν είναι έτοιμος, δεν θα λάβει φάκελο για να κάνει τη μέτρηση. Μην ξεχνάτε την παροιμιώδη φράση του Λίντον Τζόνσον: ‘Το πρώτο μάθημα στην Πολιτική είναι να μάθεις να μετράς’.

Εύχομαι καλή πορεία στις Σπουδές σας. Θα είμαι μαζί σας με την Ερευνητική μου Ομάδα σύσσωμη.

Ο Διδάσκων

Βασίλης Δαφέρμος, Καθηγητής Κοινωνικής Στατιστικής Π.Κ.