18/11/19 ~ Ανακοίνωση Ημερίδας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ. προσφέρει  (εντελώς δωρεάν, όπως πάντα) ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, σεμιναριακού χαρακτήρα, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, στο Ρέθυμνο, στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, αίθουσα Δ1-Α. Στην συγκεκριμένη ΗΜΕΡΙΔΑ τα δεδομένα θα αναλυθούν με το στατιστικό πρόγραμμα SΤΑΤΑ, το οποίο λειτουργεί, όπως το SPSS, δηλ. με μενού και ποντικάκι… Ταυτόχρονα, η προγραμματιστική διεισδυτικότητα του SΤΑΤΑ είναι εντυπωσιακή, και παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό και εννοιολογικό βάθος. Με περισσή ευκολία είναι δυνατή η απομόνωση συγκεκριμένων μεταβλητών και η εξαγωγή πιθανότητας πρόβλεψης (probability), των υπόλοιπων μεταβλητών παραμενόντων σταθερών. Οι θεματικές περιοχές που θα αναπτυχθούν, είναι οι εξής : Survival Analysis, Poisson Regression Analysis, Multinomial Logistic Regression Analysis, Cox Regression Analysis, Sensitivity, Specificity, ROC Curves, Binary Logistic Regression. Στην ΗΜΕΡΙΔΑ μπορούν να  συμμετάσχουν οι Γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, του ΠΑΓΝΗ, του Βενιζελείου, οι Ερευνητές από τη Νοσηλευτική Σχολή του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Συνάδελφοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Π.Κ., της Ιατρικής, των Τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Βιολογίας, Οικονομικού του Π.Κ., και βέβαια οι υποψήφιοι Διδάκτορες  των ως άνω Τμημάτων. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ΗΜΕΡΙΔΑ θα πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα με e-mail στην υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Ειρήνη Μαρκάκη που έχει την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης της ΗΜΕΡΙΔΑΣ [rmarkaki@yahoo.gr,  κιν. 6987089617], το αργότερο μέχρι το Σάββατο 30-11-19.

Το Εργαστήριό μας επιδιώκει το διάλογο με τους Κοινωνικούς Επιστήμονες. Κι αυτό είναι γνωστό από παλιά. Επιδιώκουμε επίμονα και συστηματικά την ώσμωση των επιστημονικών αντικειμένων. Θέλουμε να παραδώσουμε στα χέρια των Κοινωνικών Επιστημόνων τα πραγματικά εργαλεία της στατιστικής ανάλυσης, ενώ από τους τελευταίους επιζητούμε τις θεωρητικές αφετηρίες της Έρευνας. Στο πλαίσιο του ως άνω διαλόγου θα οικοδομήσουμε, με τη βοήθεια του STATA, στατιστικά μοντέλα πρόβλεψης (Model Selection), και αφού τα προσαρμόσουμε (Fitting), θα ζητήσουμε από το STATA εκτιμήσεις (post-estimations). Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην Ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Αν η προηγούμενη ΗΜΕΡΙΔΑ (του Οκτωβρίου), όπως λέγεται, υπήρξε επιτυχής, η παρούσα προδιαγράφεται καλύτερη. Στη σκέψη των μελών του Εργαστηρίου μας βρίσκεται μόνιμα η ρήση του Νίτσε: ‘Όπου κι αν βρίσκεσαι, σκάβε βαθιά. Κάτω είναι η πηγή. Κι άσε τους σκοταδιστές να φωνάζουν πως κάτω είναι η κόλαση”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Έναρξη 9.00 – 9.15 Χαιρετισμοί.

  • 9.15 – 10.00 “Ένα Μοντέλο Πρόβλεψης του Εκλογικού Αποτελέσματος. Διαδικασία Multinomial Logistic Regression via STATA GSEM”. Εισηγητής: Βασίλης Δαφέρμος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • 10.00- 10.30 “Ερμηνεία των Αποτελεσμάτων που παράγει η διαδικασία MLR. Πως ψηφίζουν οι Άνδρες και πώς οι Γυναίκες; Voting Behavior. Υπάρχει διαφοροποίηση  μεταξύ των μορφωτικών επιπέδων, στο θέμα της ψήφου; Οι διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, στο θέμα της ψήφου, έχουν όμοια συμπεριφορά;”. Εισηγήτρια: Μαρκάκη Ειρήνη, Κοινωνιολόγος , Master Degree, υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ.
  • 10.30-11.00 “Ένα Μοντέλο Πρόβλεψης του πονοκεφάλου των λεχωΐδων. Διαδικασία Logistic Regression Analysis using STATA. Sensitivity, Specificity, ROC CURVES, Prediction Plots”. Εισηγητής: Θοδωρής Σφακιανάκης, Πτυχιούχος Μαθηματικός, Master Degree, υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ.
  • 11.00- 11.30 “Πότε έρχεται ο θάνατος. Fitting a Cox Regression Model using STATA. Ερμηνεία Αποτελεσμάτων”. Εισηγητής: Λευτέρης Γιαννούλης, Φοιτητής Τμήματος Φυσικής Π.Κ.
  • 11.30- 12.00 Διάλειμμα. Γνωριμία των Μελών του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής με τους Κοινωνικούς και τους Επιστήμονες της Υγείας.
  • 12.00-13.00 “Τα Λεφτά φέρνουν την Ευτυχία; Διαδικασία Poisson Regression using STATA. Πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων”. Εισηγητής: Βασίλης Δαφέρμος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • 13.00-13.30 Επιτόπια  παραλαβή ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ.
  • 13.30 – Γεύμα στη Λέσχη των Φοιτητών.

Με ιδιαίτερη τιμή, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας,

Καθηγητής Βασίλης Δαφέρμος